Sunday, 13 May 2018

Resepi Air Katira

Resepi Air Katira  . Kunci kejayaan sesebuah bisnes jual air balang adalah resepi yang digunakan oleh penjualnya. Keunikan, kesegaran dan kesedapan minuman itulah penarik utama dalam perniagaan air balang ini.

Untuk kali ini, kita belajar cara menyediakan air sirap selasihku sayang. Terpulanglah nak buat air minum dirumah ketika berbuka puasa di bulan ramadhan ataupun jual dibazar ramadhan.

Resepi Air Katira

Bahan-bahan:

  1. 410 gm susu cair
  2. 500 ml ais krim soda
  3. Getah anggur (katira) Sagu 3 warna cendol cincau - potong Gajus, Badam atau kacang tanah goreng - buang kulit sedikit asam boi hirisan kurma cina dan buah semangkuk
  4. Barli, buah kundur atau buah kabung
  5. Kismis
  6. Biji selasih
  7. Air secukupnya

Bahan sirap hijau:
  • Gula batu atau gula pasir (ikut suka manisnya) sedikit pewarna hijau daun pandan  

Cara membuat:

  1. Untuk sirap hijau
  2. Jerang air dan gula batu atau gula pasir
  3. Masukkan warna hijau dan daun pandan 
  4. Bancuhkan sirap hijau dan susu cair
  5. Kemudian masukkan bahan-bahan lain dan ais krim soda.

[ Baca Sini ] - Rahsia Bisnes Air Balang

Related Posts

Resepi Air Katira
4/ 5
Oleh